• Kwas masłowy (maślan sodu) 120 kaps. MYVITA

Symbol: 21PRNKWAM2
Cechy wegańskie, wegetariańskie, bez laktozy
52.89
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24-48h
Cena przesyłki 9.9
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.9
Kurier InPost 13.9
Kurier InPost (Pobranie) 17.9
Dostępność Mało
Waga 0.1 kg

• kwas masłowy w innowacyjnej technologii mikrogranulacji opracowanej na podstawie badań klinicznych
• mikrogranulka pozwala na stopniowe i równomierne uwalnianie kwasu masłowego na całym odcinku układu pokarmowego
• wszystkie składniki zostały zamknięte w kapsułce wytworzonej z roślinnej celulozy bez barwników

Do postępowania dietetycznego w:
• zespole jelita drażliwego (IBS)
• chorobach zapalnych błony śluzowej jelit
• zaburzeniach flory jelitowej
• zaburzeniach funkcjonowania jelit o charakterze czynnościowym (np. zaparcia, biegunki)

Kwas masłowy to organiczny związek zaliczany do grupy kwasów tłuszczowych. Jest dostarczany do organizmu z pożywieniem, jednak jego podaż ma mało istotne znaczenie dla funkcjonowania jelit, gdyż jest wykorzystywany praktycznie tylko na samym ich początku. Kwas masłowy jest również wytwarzany przez bakterie w jelicie grubym poprzez fermentację niestrawionych treści pokarmowych (głównie węglowodanów i błonnika).

Kwas masłowy MyVita® został wytworzony w innowacyjnej technologii mikrogranulacji, opracowanej na podstawie badań klinicznych, w której lipidowa otoczka stopniowo rozpuszcza się uwalniając kwas masłowy równomiernie na całej długości jelit. Zapobiega to wykorzystaniu całego składnika aktywnego tylko w początkowej części układu trawiennego. Mikro otoczka lipidowa neutralizuje również nieprzyjemne właściwości zapachowe i smakowe kwasu masłowego. Technologia ta została opracowana na podstawie badań klinicznych, w czasie których potwierdzono również pozytywny wpływ składnika aktywnego na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Otoczkowanie kwasu masłowego pozwala na pełne wykorzystanie jego właściwości.

Kwas masłowy stanowi materiał energetyczny wykorzystywany przez komórki przewodu pokarmowego. Wpływa na florę jelitową oraz na integralność ścian przewodu pokarmowego. Pozwala na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania jelit, a pośrednio również na funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. Z tego względu Kwas masłowy MyVita® polecany jest do postępowania dietetycznego przy wielu jednostkach chorobowych, np. w zespole jelit drażliwego, chorobach zapalnych jelit, zaburzeniach flory jelitowej, biegunkach, zaparciach.

Składniki: sól sodowa kwasu masłowego (maślan sodu otoczkowany olejem palmowym), hydroksypropylometyloceluloza (otoczka z celulozy roślinnej).

Dzienna porcja (3 kapsułki) zawiera: Maślan sodu 360 mg

Sposób użycia: 3 kapsułki dziennie. Popić wodą. Zaleca się minimum 3 miesiące suplementacji.